Skip to main content

Шта све знаш о традиционалној храни златиборског краја?

Публикација ''Шта све знаш о традиционалној храни златиборског краја'' намењена је деци са циљем да се, кроз занимљиве текстове и илустрације, упознају са начином исхране у прошлости, намирницама које су коришћене у свакодневним и свечаним приликама, посним јелима итд. Публикација је део едиције ''Шта све знаш о традиционалној...'' којом се најмлађи читаоци упознају са различитим сегментима живота наших предака.

Аутор публикације је др Бојана Богдановић, виши кустос Музеја, илустрације је урадила Марина Веселиновић, а дизајн Тијана Јевтић.

''Сирогојно и људи у слици и речи'' Светлана Ћалдовић

У издању Музеја на отвореном ''Старо село'' у Сирогојну, објављена је публикација ''Сирогојно и људи у слици и речи'', аутора Светлане Ћалдовић, вишег кустоса Музеја.

Каталог изложбе "Где су нестали Здухаћи?"

У Србији је било раширено веровање да постоје нарочити људи који су у стању  да заштите  своје  имање, село  или регију од деструктивног дејства стихије.  „Њихова  основна  функција  била  је  заштита  сеоског  атара, понекад  и  ширег подручја  од  градоносних  облака,  затим  од  олује,  поплаве или суше.  На тај  начин он је  обезбеђивао богату летину, а  самим  тим  и егзистенцију својих сусељана.“
Појединци, већином одрасли мушкарци, били  су  познати  као  здухаћи,  здухачи,  здуваћи,  стухачи,  здухе,  здуве, ветровњаци,  вјетрене  војводе  или  градобранитељи.

"Шта све знаш о традиционалној музици златиборског краја"

У издању Музеја на отвореном ''Старо село'' објављене су две сликовнице намењене деци која желе да науче нешто више о традиционалној култури златиборског краја. Аутори публикација ''ШТА СВЕ ЗНАШ О ТРАДИЦИОНАЛНОЈ МУЗИЦИ ЗЛАТИБОРСКОГ КРАЈА'' и''ШТА СВЕ ЗНАШ О ТРАДИЦИОНАЛНОЈ ОДЕЋИ ЗЛАТИБОРСКОГ КРАЈА'' су Драган Цицварић, кустос Музеја и др Бојана Богдановић, виши кустос Музеја. Аутор илустрација је Марина Веселиновић, док је дизајн каталога осмислила Тијана Јевтић.

"Шта све знаш о традиционалној одећи златиборског краја"

У издању Музеја на отвореном ''Старо село'' објављене су две сликовнице намењене деци која желе да науче нешто више о традиционалној култури златиборског краја. Аутори публикација ''ШТА СВЕ ЗНАШ О ТРАДИЦИОНАЛНОЈ ОДЕЋИ ЗЛАТИБОРСКОГ КРАЈА'' и ''ШТА СВЕ ЗНАШ О ТРАДИЦИОНАЛНОЈ МУЗИЦИ ЗЛАТИБОРСКОГ КРАЈА'' су др Бојана Богдановић, виши кустос Музеја и Драган Цицварић, кустос Музеја. Аутор илустрација је Марина Веселиновић, док је дизајн каталога осмислила Тијана Јевтић.

"Сирогојно и људи" Светлана Ћалдовић

Извод из рецензије:
Светлана  Ћалдовић   у   књизи "Сирогојно  и  људи"  на  један  популаран,  допадљив  начин  говори  о
Сирогојну,  његовој  прошлости,  настајању   и  стварању.  Заинтересована  да  сагледа  свакодневицу  села,
надомак урбаних центара, проникла је у наслеђе прошлости из које се рађа душа Сирогојна, коју аутор зна да
препозна  и  протумачи.  У  веома  занимљивом  споју  прошлости  и  садашњости  Сирогојна  уклопљене  су
значајне личности које су обележиле једно време и отвориле нове путеве стваралаштва и рада генерацијама