Skip to main content
Датум:
Вашар старих заната

У Музеју на отвореном ,,Старо село“ у Сирогојну je у суботу, 6. августа 2016. године, одржан Шести Вашар старих заната и занимања. Поред занатских производа  посетиоцима Музеја представљене су традиционалне технике израде производа: ткање, плетење, пустовање, вез, израда злакушке лончарије на ручном колу, израда дрвених чутура, качица и бурића, плетених корпи, лицидерских срца. На огњишту у музејској кући припремана су традиционална јела у производима злакушке лончарије, док су у радионици Преплитање нити деца могла да науче најједноставнији начин израде тканине преплитањем основе и потке.
Занатлијама и гостима обратила се организаторка манифестације Снежана Томић, музејски саветник, директор Музеја Бранко Благојевић и др Недељко B. Радосављевић, научни саветник Историјског института y Београдy, који је говорио о значају очувања занатских знања и вештина. Уз здравицу златиборских здравичара Вашар је свечано отворен.
Вашар старих заната и занимања реализован је уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.