Седми фестивал "Свет музике"

Субота, 12 Август, 2017 - 13:00 до Недеља, 13 Август, 2017 - 15:00
СЕДМИ ФЕСТИВАЛ „СВЕТ МУЗИКЕ“ У МУЗЕЈУ НА ОТВОРЕНОМ „СТАРО СЕЛО“ У СИРОГОЈНУ
 
Фестивал „Свет музике“ се ове године седми пут  одржава у Музеју на отвореном „Старо село“ у Сирогојну. Основна идеја фестивала је да посетиоцима Музеја  представи традиционалну музику Србије и Балкана путем концерата и едукативних радионица. Публика фестивала има прилику да „уживо“ види и чује актуелне извођаче традиционалне музике и да упозна народне инструменте, различите врсте певања и свирања. 
На фестивалу „Свет музике“ ове године наступиће:
 
12.08. 2017.
13.00 часова
СЛОБОДАН  ТРКУЉА
 
Слободан Тркуља (рођен 29. маја 1977. у Оџацима) је српски музичар, мулти-инструменталиста, композитор и певач грленог и византијског стила. Тркуља са својим саставом "Балканополис" изводи музику инспирисану традицијом Србије и Балкана али на нов и модеран начин. Њихов звук на западу третирају као нови правац у музици звани "Модерна традиција Балкана". За последњих 10 година, под утицајем звука "Балканополиса", настали су многи музички састави који иду њиховим стопама.
Тркуљину музику описују као "савремену и уметнички интелигентну синтезу традиционалне српске музике и модерног џеза и фузије", "асиметричних тактова Балкана и ударних ритмова модерног фанка", која исходује "невиђеним примерима ритмичних ватромета". 
На његовим албумима има песама од попа преко етна и амбијенталне музике до џеза и фанка. Сарађивао је са музичарима разних провенијенција у Србији: Корнелијем Ковачем, Василом Хаџимановим, Банетом Крстићем, Лајком Феликсом, помогао у оснивању и креирању звука Сање Илића и "Балканике", са одсецима за етномузиокологију новосадске и београдске Академије уметности, као и са музичарима попут Авишај Коена, Дика Отса, Петера Херболцхајмера, Маризе, Јосипе Лисац ...
„Једна од карактеристика традиционалне музике је да је сентимент песама толико препознатљив да уопште није потребно знати језик да бисте разумели песму. Ова музика комуницира на нивоу емоција, на неком пра језику, Божијем језику, блиском сваком људском бићу. Зато је толико цењена. Песме које певам и свирам су подједнако доживели људи у Холандији, Француској, Немачкој и многим другим земљама у којима су их слушали.”
 Слободан Тркуља
 
13.08.2017.
 
13.00. часова
E.J.O. (Ethno Jazz Orchestra) 
 
E.J.O. (Ethno Jazz Orchestra) доноси необичну симбиозу традиционалних мелодија Балкана, афро и фјужн џез музике.
Спој јаzz  вокала Милице Добрић, упечатљивости звука и савременог приступа традиционалним нотама и  њених сарадника, Стевана Милијановића на клавијатурама,који је урадио аранжмане за скоро све песме,Александра Јована Крстића на флаути и кавалу, Арманда Месароша на басу, Алексе Милијановића на бубњевима и перкусионисте Александра Алемпијевића, новим и надасве необичним тоном боји шаренолику world music и модерну џез сцену.
Имали су више успешних наступа на фестивалима светске музике у земљи и региону 
 
 
13. 30. часова 
„Београдски Јаzz Трио“ са гостима
На иницијативу доајена  југословенске јаzz  сцене,бубњара  Миодрага-Ђина Маљоковића, а по узору на светски познати јазз ансамбл " Art Blakey and Jazz Messengers " у Београду је 2008. године основан ансамбл "Београдски Јаzz Трио". Већ  следеће године у сарадњи са ПГП-РТС, ансамбл снима свој први албум " I love you " који исте године по оцени џез критичара  бива проглашен џез албумом године.Од тада па све до данас , ансамбл наступа на свим значајним домаћим фестивалима: „ Мермер и звуци“- Аранђеловац, „Мокрањчеви дани музике“ -Неготин, „Фестивал културе“ –Књажевац, „Крагујевачки џез фестивал“ ... Aнсамбл је имао и неколико хуманитарних наступа као и многобројне џез радионице . Куриозитет овог ансамбла је  да ансамбл никад не наступа у истом саставу већ према тренутној инспирацији  вође ансамбла,  али увек са врхунским музичарима. Овога пута главна инспирација им је " етно џез ".