Skip to main content
Датум:
Инфо / Изложбе / Посебни програми

Промоција  Књиге ”Сећања из детињства и ране младости“ - Забелешке Миливоја Смиљанића (1877 – 1959)”

која је као веома значајно издање Музеја на отвореном“Старо село“ у Сирогојну, објављена  крајем 2022. године, одржана је у Дворани Музеја.

Књига “”Сећања из детињства и ране младости“ - Забелешке Миливоја Смиљанића (1877 – 1959)“ је пример представљања локалне историје и нативне етнографије златиборског краја једног школованог човека који је живео крајем ХIХ и почетком ХХ века.  Аутор Миливоје Смиљанић у својим записима описује начин живота, обичаје, историјске прилике, географију, архитектуру  Златиборског  краја из свог детињства и младости веродостојно, из првог лица на један изузетно занимљив начин.
Рукописе Миливоја Смиљанића је Музејским стручњацима доставио Милован Цицварић из села Никојевићи, а фотографије и податке о аутору је доставио Миливојев унук, Дејан Смиљанић из Београда. Шест свезака рукописа су прочитани, преписани, стручно обрађени и уређени за штампу.

Уредник књиге је Драган Цицварић, виши кустос Музеја на отвореном“Старо село“. Рецензују књиге урадила је мр Јелена Тоскић, музејски саветник Музеја на отвореном“Старо село“.  Сарадник на уређењу текста је Предраг Марковић – дипломирани етнолог и антрополог из Севoјна.

На Промоцији се публици се обратила Светлана Ћалдовић-Шијаковић,  директорка Музеја и истакла значај објављене публикације, а потом су књигу  представили:

Снежана Ђенић, историчар, музејски саветник,  директор Библиотеке „Љубиша Р.Ђенић“ 
Мр Јелена Тоскић,  етнолог-антрополог, музејски саветник, рецензент књиге. 
Саша Ракезић, алиас Александар Зограф,  путем видео поруке
Драган Цицварић, етнолог-антрополог, виши кустос, уредник издања.

Промоција књиге употпуњена је изложбом  „Добростиви и часни путеви Господњи – златиборци по добру упамћени“, аутора Снежане Ђенић, коју посетиоци могу видети у Дворани Музеја до 25. јула 2023.године.