Skip to main content
Посебни програми
Музеј на отвореном "Старо село" представио је свој рад и у Словенији на Бледу, где је био један од кандидата у конкуренцији за награду "Жива". Жива награду додељује "Међународни форум словенских култура" .Награда Жива установљена је на иницијативу стручњака Форума словенских култура 2012. године, за промоцију културне баштине, најбоље праксе неговања културног наслеђа и подстицања на размену знања, искуства и нових примера иницијативе међу словенским земљама.
 
Признање названо по словенској богињи живота, младости, лепоте, благости, виталности и плодности - Живи, састоји се од дипломе и скулптуре у теракоти, коју је израдила словеначка уметница Љубица Раткајец Кочица. Међународна организација Форум словенских култура основана је 2004. године ради очувања и развоја културних вредности и традиције у земљама у којима се говоре словенски језици. Овогодишњи добитник награде је словеначки "Планински музеј" из Мојстране. 
 Музеј је успешно представљен презентацијом и промотивним филмом. Том приликом остварени су бројни контакти са колегама и договори о могућој међумузејској сартадњи.