Skip to main content
Датум:
-
Изложбе

У четвртак 28. маја 2015. године у Музеју на отвореном "Старо село" у Сирогојну,  отворена је изложба ужичке сликарке Миљане Драшковић под називом “Хероји“. Изложба обједињује два тематска циклуса којима се сликарка помно бавила током неколико претходних година.
Први циклус посвећен је Великом рату, а други, под називом „Објављење“ Првом и Другом српском устанку. Циклуси нису само илустрација историјских наратива, већ суштине која из њих произилази-  иза ове две теме крије се дубока повезаност и смисао, омогућавајући публици сагледавање сликаркиног стваралачког пута.
Миљанино ослањање  на сопствено културно наслеђе отворило је неисцрпно поље инспирације и могућност изражавања у различитим техникама. Тако се акварели, цртежи, колажи, уља на платну и акрили уклапају у једну ширу идејну концепцију, преносећи нам, сваки на свој начин, нешто од духа херојске прошлости.
Препознатљива по експресивности израза, снажном, осебујном колориту и вештом комбиновању тонова и валера, Миљана се циклусом посвећеном Великом рату представила публици и кроз мајсторски и зналачки изведен цртеж.
Портретисани ликови, од краља и регента, преко Радомира Путника, Живојина Мишића, Степе Степановића, Милунке Савић до српског војника и човека, иако прозрачни попут витража, исијавају снагом, храброшћу, издржљивошћу. За Миљану они су, без изузетка, узвишени ванвременски хероји.
Други део изложбе већ самим називом „Објављење“ указује на Миљанино промишљање и жељу да објави сопствену спознају живота и смрти, храбрости и кукавичлука, добра и зла... То се, по неписаном правилу, одразило на поетику и иконографију слика-  реч је о поетском доживљају „вечних кућа“ страдалих устаника, о непосредној опсервацији надгробних споменика која је исто тако непосредно саопштена- експресивна у боји и облику, ослобођена у цртежу и потезу, лелујава као у игри и плесу, открива Миљанино величање живота и њен лични однос према смрти, у коме нема страха и мрачних помисли јер, по њеним речима „у духовном смислу помисао на смрт некада може значити и избављење“.
У години обележавања два значајна јубилеја- сто година од почетка Првог светског рата и две стотине година од избијања Другог српског устанка, слободно можемо рећи да се, кроз ова два циклуса, Миљана Драшковић достојно и са поштовањем одужила српским херојима Великог рата и Устанака, у првом реду своме прадеди Тихомиру Ђоковићу, погинулом у бици на Мачковом камену.