Вашар старих заната и занимања

Субота, 18 Август, 2012 (Целодневни)

Вашар старих заната и занимања
18. август 2012. године 10 -18 часова
Музеј на отвореном "Старо село" у Сирогојну

Вашар старих заната и занимања даје допринос очувању, презентацији, популаризацији и вредновању занатских вештина и умећа које представљају део нематеријалног културног наслеђа присутног на овој територији, и јачању локалног развоја. Презентација и интерпретација наслеђа кроз пратеће садржаје обезбеђује доступност културних вредности грађанима и подиже ниво квалитета програма у Музеју на отвореном "Старо село" у Сирогојну.

Постојање овакве манифестације представља веома значајан допринос у очувању занатских умећа и знања, културног идентитета, нематеријалног културног наслеђа, који се промовишу интегрисани кроз културну, образовну, забавну и туристичку понуду.

12 часова - Свечано отварање Вашара

10 - 18 часова

Демонстрација традиционалног начина израде занатских производа
(поред представљања занатских вештина у качарској, ковачкој, грнчарској радионици, могу се видети: израда чутура и чанкова, столица, израда корпи од лесковог и врбовог прућа, обликовање и печење грнчарије на отвореној ватри, израда брезових метли, лицидера, колача од шљива, ткање, плетење, вез)

Пратећи програм вашара

12 – 16 часова

- Представљање употребних вредности занатских производа

- Припремање хране на традиционалан начин и дегустација златиборских специјалитета (припремање пасуља и купуса у земљаном лонцу, пите савијаче у црепуљи, качамака у бакрачу, дегустација млечних и сухомеснатих производа, колача од шљива)

- Радионица - Украшавање одевних предмета од вуне
(предавачи радионице - златиборске плетиље)