Обичаји

Обичаји

српски
Оживљавање сталне музејске поставке

Датум: 

Уторак, 1 Август, 2017 - 10:00 до Петак, 15 Септембар, 2017 - 10:00

У циљу оживљавања сталне музејске поставке, у Музеју на отвореном „Старо село“ Сирогојно, у току је програм који представља традиционалан начин живљења а у оквиру којег се припрема вуна, гребена, преде и препреда, плете, тка, кувају јела на огњишту... Програмом не само да је оживљена стална музејска постававка, која потиче с краја XIX века, већ су посетиоци анимирани на најбољи могући начин узели учешћа у овим активностима.

Реконструкција обичаја везаних за Петровдан

Датум: 

Среда, 12 Јул, 2017 (Целодневни)

Један од кључних датума летњег циклуса празника је црквени и народни празник посвећен светим апостолима Петру и Павлу. На Петровдан ће у Музеју бити прављени венци од петровског цвећа који ће се затим ставити на стамбене и привредне објекте у оба музејска домаћинства, а у духу старог обичаја по којем би венци од овог цвећа требало да обезбеде здравље и берићет укућана и стоке.

Ивањданска чајанка

Датум: 

Петак, 7 Јул, 2017 (Целодневни)

На овај велики празник (којим се обележава рођење св. Јована Претече и Крститеља Господњег) у Музеју се праве венци од ивањског цвећа који се затим стављају на стамбене и привредне објекте у оба музејска домаћинства, а у духу старог обичаја по којем би венци од овог цвећа требало да обезбеде здравље и берићет укућана и стоке. Посетиоци ће бити у прилици да се послуже чајем скуваним на огњишту главне музејске куће и чују занимљиву причу о лековитости трава.

Реконструкција обичаја везаних за Видовдан

Датум: 

Среда, 28 Јун, 2017 (Целодневни)

На овај празник, који се у српској православној цркви празнује тек од 1892. године и који је посвећен старом словенском божанству Виду, из музејских објеката биће изнети сви текстилни предмети (ћилими, губери, ирами, итд.) и стављени на ленку и прозоре стамбених објеката у окућници.

Реконструкција обичаја везаних за Спасовдан

Датум: 

Четвртак, 25 Мај, 2017 (Целодневни)

На дан када Српска православна црква и њени верници обележавају Вазнесење Господње, у народу се обележава Спасовдан. Један од десет празника посвећених Господу Исусу Христу, који се празнује 40 дана после Васкрса, а десет дана пре Светих Тројица (Духова), у Музеју ће бити обележен стављањем грана лијеске на музејске објекте док ће посетиоци бити у прилици да учествују у прављењу крстића од лијесковог дрвета који се због заштите усева стављају у њиве и вртове.

Pages

Subscribe to RSS - Обичаји