Изложба Производи абаџијског заната

Среда, 30 Јул, 2008 (Целодневни) до Недеља, 31 Август, 2008 (Целодневни)

Поводом обележавања Дана Музеја и музејске славе Огњене Марије 30. јула у 13 часова у Дворани Музеја биће отворена Изложба ПРОИЗВОДИ АБАЏИЈСКОГ ЗАНАТА аутора Снежане Томић-Јоковић, вишег кустоса, етнолога

У златиборским селима се у другој половини XIX и током прве половине XX века одећа израђивала у оквиру кућне радиности. Горње делове одеће од сукна, шајака и чоје израђивале су занатлије – абаџије и терзије. Абаџијски и терзијски занат цветали су у Ужицу све до седамдесетих година XIX века, када у варош све више продире мода европског кроја, тако да се поменути занати крајем XIX века повлаче у села где су се одржали све до шездесетих година XX века, мада се у неким селима држе и данас.
Циљ изложбе је да се јавности прикажу производи абаџијског заната из етнографске збирке Музеја на отвореном ''Старо село''. Изабрани експонати датирају из периода – крај XIX и прва половина XX века, а територијално припадају златиборским селима и селима која се граниче са овим. Избором експоната представљена је разноврсност материјала од којих су израђивани и украшавани, као и богатство у орнаментици. Такође, изложбом и каталогом указано је на прилике под којима се овај занат развија у златиборским селима, као и на материјал и алат који су занатлије користили за израду и украшавање одеће.

Изложба ће бити отворена до 31. августа.